Zo kies je de beste ziekenhuis of zorghotel

Voordat u een grote aankoop maakt, doet u waarschijnlijk veel onderzoek naar het product. Is het de beste product in die categorie? Hoe zijn de klantbeoordelingen? De juiste ziekenhuis of zorghotel kiezen zou niet anders moeten zijn.

Als u een noodgeval heeft, is dat natuurlijk geen probleem – u gaat naar de dichtstbijzijnde locatie. Maar voor een operatie die u van tevoren plant, kunt u uw huiswerk maken en een plek uitkiezen die het beste bij u past.

Als consumenten kunnen we verschillende bronnen raadplegen. Ziekenhuizen worden ook steeds transparanter over hun prestaties. Voldoende informatie om u op weg te helpen om de beste keuze te maken.

Internet beoordelingen

Begin door online te kijken, bijvoorbeeld op zorgwijzer en zorgkaart Nederland, kunt u in één oogopslag meten en beoordelen hoe goed een ziekenhuis of zorghotel het doet. U zult hierbij instellingen vinden die worden gerund door de overheid en particuliere instellingen zoals https://www.zorghoteldekim.nl/.

Een paar punten om op te letten

Patiëntentevredenheid

Zijn artsen/verplegers goed in het omgaan met pijn? Leggen ze dingen goed uit?

Behandeling

Hoe vaak en snel behandelt het ziekenhuis problemen zoals hartaanvallen en bloedstolsels?

Gezondheidscomplicaties

Hoe vaak krijgen patiënten complicaties die voorkomen hadden kunnen worden?

Heropname

Het is lastig om precies te weten hoe vaak patiënten opnieuw opgenomen worden voor hetzelfde gezondheidsprobleem. Maar het kan u helpen een idee te krijgen van hoe goed patiënten worden behandeld. Als bijvoorbeeld veel mensen terug moeten naar het ziekenhuis, kan dit een teken zijn dat ze infecties krijgen.

Speciale onderscheidingen

Het laat zien dat het de instelling hoogwaardige zorg heeft die wordt erkend door patiënten en gezondheidswerkers.

Veel van deze dingen zijn nuttig om naar te kijken, ongeacht de soort operatie die u ondergaat of zorg die u zoekt. Maar vergeet niet te controleren hoe een ziekenhuis scoort op het specifieke type operatie dat u nodig heeft.

Begrijp de limieten van beoordelingen

Scores zijn nuttig, maar ze zijn niet perfect. Een recente studie toont aan dat de resultaten sterk verschillen van website tot website. Een ziekenhuis of zorghotel kan hoge scores halen uit de ene groep, maar lage uit een andere.

Waarom de verschillen? Ten eerste meten ze niet allemaal hetzelfde. Ten tweede kan de informatie die ze gebruiken om de cijfers te maken, onjuist zijn. Het kan bijvoorbeeld verouderd zijn. Het is dus niet altijd zo eenvoudig om beoordelingen te gebruiken om de kwaliteit van een ziekenhuis te beoordelen. Bepaalde dingen die je gewoon niet alleen door cijfers kunt leren.

Win advies van uw arts in

Uw arts heeft waarschijnlijk een vogelperspectief. Doe uw voordeel. Toon hem de gegevens die u online vindt en kijk of hij denkt dat deze juist is. Stel hem ook vragen als deze:

  • In welke ziekenhuizen werk je?
  • Wat vind je leuk aan elk ervan?
  • Hoe is het met het personeel?
  • Welk ziekenhuis zou u zelf kiezen als u deze procedure zou laten uitvoeren?

Vergeet niet de “beoordelingen” van anderen te bekijken. Wat zeggen vrienden, familie en mensen in uw buurt? Als u een langdurige aandoening heeft of behoefte hebt aan meer zorg, dan kan het nuttig zijn om een lokale steungroep te vinden. In deze steungroepen kunt u praten met mensen die dezelfde problemen ervaren. U kunt ze vragen waar ze behandeld werden en wat hun ervaringen waren.