Wat kan je doen tegen slaapapneu?

Slaapapneu, een vervelend slaapprobleem voor zowel jouzelf als voor je partner. Het stoppen van ademen van minstens 10 seconden kan beangstigend zijn. Buiten het feit dat het beangstigend is, heb je ook geen goede nachtrust. Hierdoor zal je in de ochtend moe wakker worden en over de gehele dag vermoeid voelen. Niet iedereen hoeft perse wakker te worden met slaapapneu, ook al wordt je niet wakker je wilt natuurlijk wel wat tegen de slaapapneu doen. Buiten slaapapneu heb je namelijk ook vaak nog andere bijkomende klachten. 

Hoe weet je of je slaapapneu hebt?

Misschien wil je eerst zeker weten of je wel slaapapneu hebt. Je kan eventueel verschillende testen online doen door ‘heb ik slaapapneu?’ op te zoeken. Maar om het toch zeker te weten kan je beter een afspraak maken met je huisarts of een slaapkliniek. Hiervoor krijg je verschillende testen om te kijken of je inderdaad slaapapneu hebt. Een van deze testen is een slaaptest. Dit houdt in dat een apparaat bijhoudt hoe vaak en hoelang je jouw adem inhoudt tijdens je slaap. Na dit onderzoek weet je meer en ook eventueel hoe ernstig het is. Slaapklinieken hebben speciaal ervaringen in slaapproblemen waaronder dus slaapapneu. Het kan ook zijn dat er iets anders uit komt. Kijk eens bij bijvoorbeeld ruysdaelslaapkliniek.

Wat te doen

Gelukkig zijn er verschillende dingen die je zelf kan doen tegen slaapapneu. Natuurlijk zit hier wel een verschil in ernst in, daarom is het ook zo belangrijk dat je het altijd laat controleren. Een van de dingen die je kan proberen is onder andere afvallen als je overgewicht hebt. Het is namelijk bewezen dat slaapapneu vaker voorkomt bij mensen met overgewicht. Daarbij wordt het aangeraden om niet op je rug te slapen. Door op je rug te slapen wordt de slaapapneu namelijk erger. Ook wordt het aangeraden om alcohol te drinken voor het slapen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *