Wat is een afkickkliniek?

Het hele proces voordat iemand met een verslaving ervoor uitkomt dat hij/zij een probleem heeft is al een hele stap. Sommige mensen komen hier namelijk nooit voor uit. Voor hen kan een behandeling in een afkickkliniek extra lastig zijn. Maar wat is een afkickkliniek eigenlijk en hoe gaat de behandeling in zijn werk? Je leest het hier.

Afkicken is het stoppen met het gebruiken van verslavende middelen als bijvoorbeeld alcohol en drugs of verslavende gewoontes als gokken en gamen. Een andere benaming voor afkicken is ontwennen of detox. Jouw lichaam gat afkickverschijnselen vertonen, omdat het zo gewend is geraakt aan een verslavend middel. Dit kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn.

In de kliniek wordt je 24 uur begeleid en leer je met deze verschijnselen om te gaan. Het is fijn om in een kliniek met experts te zijn als je bang bent voor een terugval of emotionele verschijnselen. Het kan namelijk zo zijn dat de gedachten of  gevoelens die je hebt weggedrukt door het verdovende middel te gebruiken. Deze gedachten en gevoelens komen bij het stoppen weer naar boven. Dit kan confronterend zijn. In een kliniek heb je daarom een professional die jou hierbij kan begeleiden.  Er zijn verschillende afkickklinieken in Nederland. Ook in het buitenland kan je bij een afkickkliniek terecht. Bijvoorbeeld in een afkickkliniek in Zuid Afrika. Dit kan ervoor zorgen dat het herstel extra snel gaat doordat je jouw huidige omgeving verlaat. Wel kan het soms moeilijk zijn bij terugkomst om nieuwe gewoontes vast te houden. Meer informatie over afkicken vind je op de verschillende websites van de GGZ.