Tips om op je werkplek rugpijn te voorkomen

Rugpijn is een van de meest voorkomende klachten. Iedereen heeft in zijn leven al eens rugpijn gehad of kent iemand die klachten heeft gehad. Maar waar komen deze klachten eigenlijk vandaan en hoe kun je deze voorkomen? Veel rugklachten zijn gevolgen van een verkeerde zit houding. Dit komt vaak voor op je werkplek. Mensen verbrengen steeds meer tijd in een stoel op hun werk en houden dan vaak een verkeerde zit houding aan. Dit kan serieuze gevolgen hebben. Hieronder zijn enkele tips om op je werk rug klachten tegen te werken.

Actief zitten

Vaak is rugpijn het gevolg van een verkeerde zit houding. Om dit tegen te werken is het handig om actief te zitten. Dit betekent dat je bijvoorbeeld op een wiebelkruk of bal kunt gaan zitten. Hier hou je een perfecte houding aan. Op een normale stoel gaan veel mensen te geforceerd rechtop zitten, dit kan ook schadelijk zijn.

Bureaustoel goed instellen

Een manier om wel nog goed te zitten op een normale stoel is om je bureaustoel goed in te stellen. Vaak zit je namelijk te hoog of te laag en ga je daarom een verkeerde houding aan nemen. Stel je stoel dus op de juiste hoogte, zodat je een rechte houding aan neemt die niet geforceerd is.

Wissel tussen zitten en staan

Op veel werplekken bestaan ze al, tafels die je hoger of lager kunt instellen. De bedoeling hier is dat je niet de hele tijd zittend werkt. Het is gezond om ook eens staand te gaan werken. De afwisseling is heel gezond voor je rug.

Stress

Wat veel mensen niet weten is dat veel lichamelijke klachten niet van een verkeerde beweging de gevolgen zijn, maar van veel stress. Mensen met veel stress gaan sneller klachten hebben. Door stress te verminderen ga je al en heel stukje om rugpijn te voorkomen.

Ergonomische stoel

Om een juiste zit houding aan te nemen is het handig om een ergonomische zithouding aan te nemen. Dit doe je best op een ergonomische stoel. Door de dynamische zitting op zulke stoelen, die meebeweegt met de bewegingen die je maakt, wordt je rug minder belast. Dit is de beste oplossing als je rugpijn wilt voorkomen. Spinalis is bijvoorbeeld een bedrijf die zulke bureaustoelen herstelt.

Klachten niet negeren

Belangrijk is het ook je klachten niet te negeren. Luister naar je lichaam om zo vervolgens rugpijn tegen te kunnen werken. Veel mensen denken in zulke situaties ook dat je dan moet rusten, echter is het tegenovergestelde het geval. Bij klachten is het juist goed voor je rug om jezelf te bewegen.

Bron: spinalis-ergonomischestoelen.nl