Snurken: oorzaken en hulpmiddelen

Snurken kan een erg vervelend probleem zijn. Soms word je hierdoor vermoeider wakker dan dat je ging slapen. Daarnaast kan het voor je partner ook vervelend zijn om naast iemand te slapen die snurkt. Gelukkig zijn er tegenwoordig vele hulpmiddelen waarmee je het snurken tegen kunt gaan.

Oorzaken snurken

Snurken wordt veroorzaakt door een vernauwing van de luchtweg tussen je neusgaten en je stembanden. Dat kan bijvoorbeeld door een simpele verkoudheid veroorzaakt worden, waardoor je neus verstopt raakt. Het beste advies hiertegen is om gewoon uit te zieken.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van snurken is op de rug slapen. Hierdoor valt je tong wat dieper in je luchtweg, wat het trillende geluid veroorzaakt. Daarom wordt het rugslapen ook sterk afgeraden.

Er zijn nog veel meer oorzaken van snurken, maar in dit artikel willen we ons meer op de oplossingen richten, je wilt immers van het snurken afkomen. Wil je meer weten over de oorzaken van snurken, dan verwijzen we je naar https://www.snurken.net/.

Oplossingen tegen snurken

Er zijn enkele lifestyle veranderingen die je kunt doorvoeren om het snurken zo veel mogelijk te verminderen. Dit zijn niet alleen de voor de hand liggende tips om te stoppen met roken en om te stoppen met het nuttigen van alcohol en ongezond voedsel. Er zijn namelijk nog tal van hulpmiddelen die snurken tegen kunnen gaan.

De snurkbeugel

De snurkbeugel is een bitje die je onderkaak goed in positie houdt, waardoor je luchtweg niet wordt geblokkeerd door je tong die tijdens het slapen verslapt en naar achteren kan zaken waardoor je gaat snurken.

Naast de standaard snurkbeugels, kun je voor meer comfort ook een beugel op maat laten maken. Een voorbeeld van een dergelijke beugel is de SleepPro Maatwerk Snurkbeugel. Echter, om te ervaren of een snurkbeugel het gewenste effect heeft, kun je ook eerst een standaard beugel gebruiken. Werkt hij goed genoeg? Dan kun je altijd nog investeren in een duurdere beugel op maat.

De anti-snurk kinband

De kinband houdt de mond gesloten tijdens het slapen, waardoor je tong ook in een betere positie blijft liggen en je mond niet kan uitdrogen. Ook hierdoor kan het gesnurk verminderen. Kinbanden hebben in essentie ongeveer dezelfde werking als een snurkbeugel, maar dan zonder gebruik van een bitje. Als je een bitje vervelend vindt, kan een anti-snurk kinband dus mogelijk een goed alternatief zijn.

De neusspreider

De neusspreider zorgt ervoor dat de neus goed geopend blijft tijdens het slapen. Daardoor is de spreider met name bedoelt voor mensen die via de neus snurken. Het hulpmiddel zorgt er immers voor dat de neusvleugels niet dicht kunnen klappen.

Snurkkussens, shirts en rollen

Zoals gezegd, kan rugslapen één van de oorzaken van het snurken zijn. Om het rugslapen tegen te gaan zijn er verschillende hulpmiddelen op de markt gebracht. Deze zorgen ervoor dat het slapen op de rug lastiger wordt. Zo is er een anti-snurk kussen en zijn er t-shirts met een foamroller in de rug, zodat je sneller op je zij rolt als je tijdens je slaap toch op je rug gaat liggen.

Kortom, er zijn genoeg middelen die kunnen helpen bij het verminderen van het snurken. Probeer er een aantal uit, maar ga ook zeker naar de dokter als je veel last van het snurken hebt.