Oren beschermen voor jongeren

Een minder goed gehoor. Het is een klacht die vaak wordt geassocieerd met ouderdom en het is dan ook logisch dat veel jongeren zich er niet echt zorgen om maken. Dat is pas iets wat me kan overkomen als ik ver in de zeventig ben denken ze. Maar de realiteit is dat steeds meer jongeren op vroege leeftijd al gehoorschade oplopen. De reden hiervoor is dat jongeren natuurlijk wel van een feestje houden en de muziek in de meeste kroegen, clubs en bij festivals staat zo hard dat het voor gehoorschade zorgt. Menig jongvolwassene is bekend met de piep in de oren die je vaak hebt nadat je thuiskomt van een feestje. Deze piep betekent dat je in principe al gehoorschade hebt opgelopen. Alhoewel gehoorschade behandelt kan worden is het niet te genezen. In dit artikel bespreken we hoe je gehoorschade kunt voorkomen en behandelen.

Gehoorschade voorkomen

Het is natuurlijk altijd het beste om gehoorschade te voorkomen. En een van de gemakkelijkste manieren om dit te doen is om je oren niet bloot te stellen aan onveilige geluidsniveaus. Heel veel mensen die met koptelefoons of oortjes in naar muziek luisteren hebben het geluidsniveau al te hoog staan. Dit betekent dat als je langere periodes met dit geluidsniveau naar muziek luistert, je uiteindelijk gehoorschade zult oplopen. De meeste telefoons en andere muziekspelers hebben tegenwoordig een veiligheidsgrens die je kunt instellen om het volume op een veilig niveau te houden. Natuurlijk kun je als je naar een club of festival gaat niet zelf het geluid lager zetten.

Een goede stap is om tijdens het uitgaan niet te dicht in de buurt van de speakers te gaan staan. Maar nog effectiever en gemakkelijker is het dragen van oordopjes. Sommige jongeren maken zich zorgen dat het er maar raar uitziet, zulke grote oordoppen dragen in een club. Of ze denken dat ze geen gesprekken meer kunnen voeren, dat is al lastig genoeg tijdens het uitgaan. Maar tegen een kleine investering kun je professionele demp oordoppen aanschaffen die ook door muzikanten gebruikt worden. Deze oordoppen dempen de muziek zonder dat de geluidskwaliteit verslechterd of stemmen onhoorbaar worden. Daarnaast vallen ze ook minder op.

Gehoorschade, wat nu?

Wanneer je toch helaas merkt dat je gehoorschade hebt opgelopen is het belangrijk om naar een audicien te gaan en om hulp te vragen. Je ook een audicien aan huis krijgen. Veel jongeren willen liever geen gehoorapparaatje omdat ze zich ervoor zouden schamen. Maar doorleven met gehoorschade is natuurlijk ook helemaal niet fijn. Tegenwoordig zijn er heel veel gehoorapparaatjes die amper opvallen en heel klein zijn.