Moeten kinderen een mondkapje dragen en heeft dit zin?

Male medicine doctor hands holding and covering red toy heart closeup. Medical help, cardiology care, health, prophylaxis, prevention, insurance, surgery and resuscitation concept

Heeft het dragen van een kinder mondkapje bij kinderen zin? Vanaf 1 december is het voor alle scholen in het voortgezet onderwijs, voor leerlingen en personeel, verplicht om buiten de les een mondkapje te dragen. Voor de basisscholen is dit niet verplicht. Het RIVM adviseert leraren en kinderen van de bovenbouw wél om in de gangen van de school een mondkapje te dragen. In Duitsland is een mondkapje dragen vanaf 6 jaar in het OV verplicht. In België is iedereen boven de 12 jaar verplicht om een mondkapje te dragen in openbare ruimtes en in het openbare vervoer. Een mondkapje Nederland is voor kinderen vanaf 13 jaar verplicht in openbare ruimtes en in het openbaar vervoer. Mondkapjes voor kinderen zijn niet schadelijk of gevaarlijk. Door de pasvorm blijven mondkapjes bij jonge kinderen niet goed zitten. Bij kinderen beneden de 3 jaar wordt aangeraden géén mondkapje te gebruiken.

Moeten kinderen met COVID-19 klachten worden getest?

Kinderen met COVID-19 klachten moeten in thuisblijven en het advies van het OMT is om deze kinderen inderdaad te laten testen. Het testen van kinderen is niet verplicht. Er gelden wel een aantal regels voor kinderen met klachten of voor kinderen die in contact zijn geweest met iemand met COVID-19. Heeft een kind corona gerelateerde klachten dan kan het getest worden. Je kunt een coronatest afspraak maken bij Coronatestnederland.nl of bij de GGD. Het voordeel van het laten testen via coronatestnederland.nl is dat je binnen 15 minuten al een uitslag ontvangt. Deze testen worden uitsluitend afgenomen door gecertificeerd én getraind zorgpersoneel. Er wordt alleen gebruik gemaakt van testen die zijn goedgekeurd met een CE-certificering. Wanneer het kind niet wordt getest dan moet het minimaal 10 dagen in quarantaine blijven. Wanneer het kind dan nog geen corona gerelateerde klachten heeft mag het weer terug naar de kinderopvang of naar school. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *