Hulp nodig bij het opstaan?

Wie tijdelijk of blijvend niet of moeilijk overeind kan komen, kan op verschillende manieren hulp gebruiken. Het kan hier om fysieke hulp gaan, om mensen die de helpende hand bieden, maar steeds vaker wordt er gekozen voor mechanische oplossingen. Deze zijn een stuk vriendelijker voor de rug van de hulpverlener of mantelzorger, en worden vaak als minder vervelend voor de hulpvrager gezien. Deze kan, afhankelijk van voor welke oplossing wordt gekozen of welke mogelijkheden er zijn, vaak redelijk zelfstandig of in ieder geval zonder fysiek contact geholpen worden.

Wat is er nodig en wat is er mogelijk?

Om te bepalen wat de juiste oplossing is, moet eerst het probleem, of de zorgvraag, goed in kaart worden gebracht. Het kan gaan om een relatief klein probleem, iemand die moeite heeft om uit een stoel op te staan, maar wel goed uit ben kan komen, al dan niet met een klein handje. Hier kan een sta-op-fauteuil al voor verlichting zorgen. Combineer dit met handgrepen op plekken waar eveneens van zitten tot staan moet worden overgegaan (bijvoorbeeld bij het toilet, in bad of bij het bed), en iemand kan een stuk zelfstandiger en gemakkelijker uit de voeten.

Wanneer dit niet voldoende is, kan de stap naar een tillift kopen of huren worden gezet. In een thuissituatie is een mobiele tillift vaak de makkelijkste keuze, al is het daarbij wel prettig als de woning gelijkvloers is. De lift kan dan zowel in de slaapkamer als in de woonkamer worden ingezet, iets wat met een trap in de woning lastig is. In instellingen wordt doorgaans gekozen voor plafondliften, die op iedere plek waar dat nodig is kunnen worden gebruikt. 

Een beetje zelf of volledig ondersteund

Ook bij tilliften geldt dat er verschillende vormen van ondersteuning mogelijk zijn. Is iemand nog in staat zelf actief deel te nemen aan de handeling, dan kan een actieve tillift voldoende zijn. Hierbij is de persoon zelf in staat om zich te bewegen en te staan. Is dit niet mogelijk, en kan een persoon zelf niet deelnemen aan het proces van opstaan, dan is een passieve tillift de oplossing. Hiermee wordt het hele proces mechanisch uitgevoerd, en hoeft de persoon hier zelf niet aan mee te werken. Deze oplossing wordt doorgaans gekozen als iemand niet in staat is om zelfstandig te staan of te bewegen.

Alhoewel het voor veel mensen lastig te accepteren is dat zij hulp nodig hebben, vinden zij het gebruik van tilliften doorgaans prettiger dan fysiek opgetild worden door anderen. Zij ervaren zichzelf als een minder zware last, en voelen zich minder afhankelijk van anderen.