Hoe werkt een oogmeting?

Heb je het idee dat je ogen minder worden? Vanaf het 40ste levensjaar is het gebruikelijk dat onze ogen minder worden en het zelfs eventueel tijd wordt voor een leesbril. En dan? Nou dan moet je eerst een oogmeting doen om inzicht te verkrijgen in de kwaliteit van je ogen. Dit kan bij de opticien, maar je kunt het ook zelf doen. Hieronder leggen we je kort uit hoe dit werkt.

Objectieve oogmeting

Wanneer je bij de opticien een oogmeting doet, begint het met een kort gesprekje waarin je aangeeft waar je last van hebt. Vervolgens begint de opticien met een oogmeting met behulp van een autorefractor. Dit is een apparaat dat de afwijking van je ogen kan meten en tegelijkertijd dus ook de sterkte. Je plaatst je gezicht in de autorefractor en krijgt vervolgens afbeeldingen te zien. Deze beginnen scherp, maar worden steeds onscherper. Op deze manier heeft een opticien een goede eerste indruk.

Verdere metingen

Vervolgens worden er nog een aantal verdere metingen gedaan waarbij ook vooral je status voor dichtbij kijken wordt gemeten. Het doel is natuurlijk uiteindelijk om te achterhalen of je een leesbril nodig hebt en zo ja, welke sterkte. Na het meten van de ogen worden er vaak al verschillende sterktes leesbrillen geprobeerd om zo te kijken of de sterkte van de leesbrillen ook daadwerkelijk corresponderen met de sterkte van de ogen.

Laat je vrij regelmatig controleren

Vanaf je 40ste levensjaar gaat de kwaliteit van je ogen steeds verder achteruit. Het is dus ook belangrijk dat je af en toe je ogen opnieuw laat controleren. Dit zorgt er ook voor dat je geen onnodige onkosten maakt, omdat je een verkeerde sterkte leesbril hebt gekocht. Ook is het voor je zelf fijner om een goed inzicht te behouden in de kwaliteit van je ogen. Vraag een gratis oogmeting aan om zeker te weten dat je geen bril nodig hebt! Ga snel naar Le brille.