Het verwerken van een scheiding: zo ga je ermee om

Als je huwelijk eindigt in een scheiding, kan je daar niet luchtig over doen. Het is hoe dan ook een verdrietige gebeurtenis. Je trouwt namelijk nooit met het idee om na die tijd het huwelijk te eindigen. Wanneer je besluit om te gaan scheiden, komen daar veel emoties bij kijken. Praat daar goed over met je Utrechtse mediator. Je kan het haast vergelijken met een rouwproces. Door welke fases ga je heen als je huwelijk eindigt in een scheiding?

Boosheid

In het begin zal het voornamelijk boosheid zijn dat er overheerst. Vaak komen er vragen opzetten als ‘waarom ik’. Meestal probeer je dan ook de schuldvraag buiten jezelf te leggen en op zoek te gaan naar een dader. Door je heel erg te richten op de boosheid en op de schuldvraag, ontwijk je het gevoel van verdriet en verlies dat ook bij een scheiding hoort. Het is een soort ontkenningsmechanisme.

Depressie

Als de boosheid zakt en je erachter komt dat vechten geen zin meer heeft, krijg je vaak depressieve gevoelens. Het besef dat je huwelijk definitief voorbij is en je je partner kwijt raakt, komt hard binnen. Naast je partner raak je ook het leven kwijt zoals je dat altijd kende. Je komt alleen te wonen en misschien moet je wel verhuizen. Je moet het in je eentje zien te redden, zonder de steun van een partner naast je. Dat besef kan hard binnen komen en depressieve gevoelens met zich mee brengen.

Aanvaarding

Na al deze negatieve emoties, komt het moment dat je het verlies een plekje kan geven en je de situatie kan accepteren. Naast alle negatieve punten, begin je ook steeds meer de positieve punten te zien van de huidige situatie. Je kan weer op zoek naar leuke contacten, je hebt weer meer tijd voor je vrienden en je doet het zo slecht nog niet in je eentje. Het is niet reëel om te verwachten dat je na enkele weken al in deze fase bent aangeland. Daar kan soms wel jaren over heen gaan. Gun jezelf die tijd ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *