Groendak met een Sedumdak

Wat is dat

Een sedumdak is een daktuin of groendak, waarvoor sedum als begroeiing wordt gebruikt. Het is een vorm van een extensief groendak, omdat er weinig onderhoud is vereist, en omdat de wortels niet lang zijn en dus de gebruikte substraatlaag relatief dun kan blijven. Bij een dikte van minder dan 20 cm en een nat gewicht van maximaal 200 kg/m² is er doorgaans geen bouwvergunning nodig. Mogelijk geeft de gemeente een subsidie.

Iets over Sedum

Een andere naam voor sedum is vetkruid. Dat laatste woord verraadt al dat de sedum een vetplantje is. Als vetplant houdt de sedum beter water vast dan ‘normale’ planten. Die is daarom zeer weersbestendig en overleeft de winter zonder problemen. Een groot voordeel voor een plant op het dak. In de Benelux zijn diverse soorten inheems. Ze komen voor in de kleuren geel, wit, rood en roze. U kunt dus desgewenst wat spelen met kleuren. Vlinders, hommels en bijen komen graag op de sedum af. Daarentegen houden slakken er gelukkig niet zo van. In tuintermen wordt het een bodembedekker genoemd. De bloeitijd is van ongeveer september tot en met oktober. De hoogte van de sedum is tussen 5 en 15 cm.

Kweek

Als u een redelijke oppervlakte wilt bedekken, is het meest handige om sedummatten te gebruiken. De sedum wordt op velden gekweekt en wordt afgestoken in de vorm van matten.

Eisen aan daken

Een aantal typen daken is niet geschikt voor een groendak. Dat zijn golfplaten, zinken en dakpannen. In het laatste geval niet getreurd, u kunt de bestaande dakpannen vervangen door pannen die al met sedum zijn begroeid! Het dak zal tenminste een gewicht van 80 kg/m² moeten aankunnen. Platte daken moeten toch een beetje hellen. Op de laagste punten moet het water worden afgevoerd, inclusief overlopen en goten. Als er luchtafvoeren zijn, dan dienen die wellicht te worden verhoogd. Een sedumdak bestaat uit de volgende lagen:

  • Anti-afschuifvoorziening bij een hellingshoek van meer dan 35°
  • Beschermfolie
  • Drainage folie als het dak weinig helt
  • Het substraat
  • De sedum

Geef een reactie