Emotieregulatie: wat is het?

Over emotieregulatie gaan veel verschillende verhalen de ronde. Want wat is emotieregulatie nou eigenlijk? Is het nou wel of niet goed voor ons? En hoe zit het dan met de omgeving, hoe reageren die op mijn emoties? In deze blog gaan we in op wat emotieregulatie is en hoe je kunt leren omgaan met je emoties.

Wat is emotieregulatie?

In het kort komt emotieregulatie neer op het volgende: Op een passende wijze of op de juiste manier kunnen omgaan met je emoties en ze ook zodanig kunnen uiten. Wanneer iemand erg gevoelig is voor emoties, emotioneel sterk reageert op stresssituaties en het lange tijd duurt voordat iemand terugkeert naar zijn basisspanning na een spannende situatie (zowel positief als negatief) kan er sprake zijn van emotieregulatie problematiek. Deze problematiek uit zich in emoties opkroppen, lang kunnen blijven hangen in een emotionele gemoedsstand of juist impulsief reageren op (onverwachte) gebeurtenissen.

Bij wie komt het voor?

Iedereen kan problemen ervaren met zijn of haar emotieregulatie. Echter is het wel zo dat mensen met een stoornis, een persoon met een neuro-divers brein, vaker met emotieregulatie problemen te maken hebben dan mensen met een neuro-typisch brein. Hierbij kun je denken aan mensen met autisme, borderline, OCD, AD(H)D en CD. De problematiek met emotieregulatie kan zich zelf intern als extern uiten. Wanneer de problemen zich vooral intern afspelen, kan het de vorm aannemen van verdriet, angst en/of depressie. Bij externe uiting, kan het de vorm aannemen van asociaal gedrag, woedeaanvallen en boosheid. In beide gevallen kan de persoon in kwestie veel last ervaren door zijn of haar emotieregulatie problematiek.

Leren omgaan met emoties

Gelukkig zijn mensen wezens van groei en kan iedereen leren om met zijn of haar emoties om te gaan, of zij nou een neuro-typisch of neuro-divers brein hebben. Het emotieexpertisecentrum is specialist in alles wat met emoties te maken heeft. Bij het emotieexpertisecentrum kun je bijvoorbeeld leren wat emoties zijn en waarvoor ze dienen. Ze bieden cursussen voor professionals, hulpverleners, particulieren, eigenlijk voor iedereen die beter in contact wil staan met zijn of haar emoties en daar met een verantwoorde wijze mee wil kunnen omgaan. Cursussen voor emotieregulatie ontbreken ook zeker niet in hun aanbod. Zo wordt je niet alleen geleerd wat emoties zijn, en hoe je er mee om zou kunnen gaan, maar je krijgt ook inzicht in de onderliggende werking van emoties, zodat je je emoties op een gezonde en voor jou passende manier kun reguleren.  Wel zo fijn voor jouzelf, en je omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *