coronavirus

De symptomen van Corona

Dagelijks wordt er duizenden keren gegoogeld naar de symptomen van Corona – ook wel bekend als Covid-19. Want stiekem zijn we er allemaal bang voor: dat we besmet zijn geraakt met het inmiddels beruchte virus. Wanneer moet je je melden bij de dichtstbijzijnde locatie van de GGD? In deze blog vertellen de specialisten van How Are You Diagnostics je meer over de symptomen van het virus dat de wereld in zijn greep houdt. Gelijk een coronatest doen?

Koorts

Iedereen herkent het wel. Je lichaam is ontzettend warm, maar zelf lig je dagenlang te bibberen in bed. Eten gaat er maar moeilijk in, terwijl het er juist zo makkelijk uitkomt. Koorts hebben is normaal al geen pretje. Maar nu het een symptoom van Covid-19 is al helemaal. Heb je een verhoging, dan is het altijd raadzaam om een Coronatest te laten afnemen en jezelf in isolatie te plaatsen.

Droge hoest

Het is ontzettend frustrerend: een droge hoest. Er komt niets los en je schraapt je hele keel kapot. Vaak is het een onschuldig symptoom. Van een griepje of een verkoudheid. Met de komst van Covid-19 jaagt dit hoestje echter de angst van hele volksstammen aan. Terecht, want de waterdruppels die vrijkomen zorgen ervoor dat het virus makkelijk overspringt.

Vermoeidheid

Moe zijn we allemaal wel eens. Wanneer dit chronisch wordt of plotseling ernstige vormen aanneemt, is er vaak een onderliggende oorzaak. In de meeste gevallen van medische aard. In tijden van pandemie kan het ook aan het heersende virus liggen. Corona heeft namelijk als veelvoorkomend symptoom ‘vermoeidheid’. Let hierbij daarom altijd op of je ook andere symptomen herkent.

Minder vaak voorkomende symptomen

Naast de drie bovenstaande symptomen, kun je ook last krijgen van de volgende klachten: 

  • keelpijn;
  • hoofdpijn;
  • bindvliesontsteking;
  • aangetaste smaak- of reukproblemen;
  • verkleuring van vingers en/of tenen;
  • pijn in het lichaam;
  • huiduitslag;
  • diarree.

Ernstige symptomen

In sommige gevallen kan Covid-19 ernstige schade aan jouw gezondheid toebrengen. Dit is het geval wanneer je kortademig wordt, pijn op jouw borst voelt of je problemen met jouw spraak- of bewegingsvermogen ondervindt.

Weten of je al Corona hebt gehad?

Niet ieder symptoom wordt direct gezien als een voorbode van Covid-19. Zeker wanneer de klachten minimaal zijn. Ook kan het voorkomen dat je al vroeg in de pandemie besmet bent geraakt, maar toen nog niet getest kon worden. Er waren namelijk lang tijd te weinig testen beschikbaar. Wat de reden ook is: je wilt – ook achteraf – graag weten of je besmet bent geweest. In dat geval kun je een zelfafnametest voor corona laten afnemen.