Bezoek verloskundige: wat kun je verwachten?

Zwangerschap, een spannende periode en natuurlijk ook een tijd waarbij je te maken krijgt met zaken die nog niet bekend zijn. Al helemaal een verrassing als het je eerste keer is, zoals voor het eerst naar de verloskundige voor een afspraak. Wil jeweten wat je zoal kunt verwachten? Lees dan gauw verder.

Ter voorbereiding

Voordat je naar een verloskundige gaat, wil je je voorbereiden. Het is namelijk handig om alvast wat informatie te hebben op de vragen die de verloskundige kan gaan stellen. Hierbij moet je denken aan vragen zoals wat de eerste dag was geweest van je menstruatie of bijvoorbeeld op welke datum de zwangerschapstest positief was.

Daarnaast is het ook handig om een aantal vragen op te schrijven die je wilt stellen aan de verloskundige in de praktijk. Zo heb je ook meteen wat helderheid en informatie over de zwangerschap.

Controle

Wat kun je precies verwachten tijdens de controle nadat het gesprek is gevoerd? De verloskundige zal bijvoorbeeld je bloeddruk opmeten en zal dit gedurende je zwangerschap ook bijhouden. Je bloeddruk kan namelijk hoog of laag worden en kan soms voor last zorgen.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat de verloskundige bloed kan prikken om bijvoorbeeld je bloedgroep te achterhalen, je bloedsuiker en ook het ijzergehalte.

Tijdens je eerste of tweede controle kan het ook mogelijk zijn om een echo te laten maken. Echter, hangt het af van de verloskundige, want niet alle praktijken zijn in het bezit van een apparaat. Indien dit het geval is, kun je doorverwezen worden naar een echocentrum.

Keuze verloskundige

Het is natuurlijk niet de makkelijkste klus om een verloskundige te vinden waarmee je een klik hebt en dus ook één die vertrouwd voelt. Na je eerste afspraak kun je hier een inzicht op krijgen. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het natuurlijk altijd nog mogelijk om te veranderen van praktijk. Zo kun je contact opnemen met een midwife in Rotterdam via Google, bijvoorbeeld om meer informatie te verkrijgen.