Afscheid nemen van een dierbare

Helaas is de dood een onderdeel van al onze levens. We zijn sterfelijk en ons bewust dat we er op een dag niet meer zullen zijn. Maar tegelijkertijd zullen we ook tijdens ons leven te maken krijgen met het verlies van dierbaren. Voor de meeste mensen is dat eerst het overlijden van een oma of opa, maar later in het leven zullen het ook vrienden, ouders of andere familieleden zijn. Op zo’n moment kan het verlies van een dierbare hard aankomen. Maar wanneer het zo’n verlies geleden wordt, moet er ook meteen veel geregeld worden. In dit artikel bespreken we hoe je een mooi afscheid kunt organiseren voor je dierbare dat ook helpt bij het verwerken van het verlies.

Rouwproces

Wanneer je iemand verliest zal dat natuurlijk voor veel verdriet zorgen. Mensen komen dan ook in een rouwproces terecht. Zoals relatief algemeen bekend is, zijn er vijf stages tijdens een rouwproces. Deze stages zijn ontkenning, boosheid, verdriet, depressie en uiteindelijk acceptatie. Natuurlijk is de ervaring van deze stages voor iedereen anders en zal de een langer dan de ander in een bepaalde stage zitten dan de ander. Soms worden hele stages ook overgeslagen. Maar voor de uiteindelijk verwerking van het verlies is acceptatie nodig. Een fijne begrafenis kan hierbij helpen voor de nabestaanden. Het zorgt voor een afscheidsmoment en een afsluiting, maar is ook een viering van het leven.

Begrafenisondernemer

Wanneer je een begrafenis wilt plannen dan zul je een begrafenisondernemer in de hand nemen. Bij een begrafenis Amsterdam zul je dan ook waarschijnlijk een begrafenisondernemer in Amsterdam in de hand nemen. Deze begrafenisondernemer zal het grootste gedeelte van de organisatie in de hand nemen maar natuurlijk ook vragen stellen over de wensen van de overledene en de nabestaanden. Dit gaat om de keuze van de kist bijvoorbeeld, en of er bepaalde muziek gedraaid mag worden.

Viering van het leven

Een begrafenis is natuurlijk een verdrietige gebeurtenis. Maar het is ook een kans om het leven van de overledene te vieren. Het mag een dag zijn waar ook gelachen kan worden en mooie herinneringen worden opgehaald over de overledene. Vaak kan dit van de begrafenis een mooi afscheid maken. Sommige mensen laten ook al van tevoren vastleggen wat ze willen laten gebeuren. Denk hierbij natuurlijk aan zaken zoals crematie of een begrafenis maar ook het achterlaten van een afscheidsbericht of de keuze voor de muziek kan gedaan worden vastgelegd door iemand tijdens zijn leven.